Filiokus feirer 25 år!

BLID: Har du handlet på Filiokus i løpet av de 25 årene butikken har vært på Østfoldhallene, er sjansen stor for at du har snakket med denne blide dama. Anne Grete (60) startet butikken som 35-åring, og står her hver dag fremdeles. Alle foto: Amedia Innholdsbyrå
LANGE DAGER: – De fleste dager blir lange, opp til 12 timer, forteller Anne Grete. Men hun elsker tempoet, og ikke minst å snakke med de mange faste kundene.
REISER LANGT: Mange av kundene til Filiokus kommer langveisfra for å handle nettopp her. Dette fine trekløveret kommer riktignok «bare» fra Halden og Sarpsborg, men er faste kunder i den populære butikken. F.V: Anne Grete, Tove Larsen og Kristiane Ramdahl. Foran i handlevogna står Emma Fresh (5 år).
DEDIKERT: Anne Grete føler et enormt engasjement rundt kundene og klærne hun skal selge. Alle plaggene du finner i butikken har hun plukket ut personlig, og hun gir gjerne gode råd til kundene sine for å sikre at klærne varer lengst mulig.

Anne Grete og Filiokus fyller år: – Det er noe galskap i meg som gjør at jeg fortsetter!

25 år er gått siden Anne Grete tok sjansen og hoppet ut i butikkeier-livet. Hun ville gjort det igjen, men spesielt 2019 var et tungt år.

Hun er fargerik, både i tøyet og i sinnet. Alle som har vært innom Filiokus i Østfoldhallene og snakket med Anne Grete Raadahl Jenssen (60) kan nok si seg enig i det. En usedvanlig trivelig dame med klar dialekt og stort engasjement for jobben og kundene sine.

Butikken startet hun i 1998, som 35-åring med en syv måneder gammel baby hjemme.

– Jeg husker at jeg var ganske stressa da jeg skrev kontrakten her. Det er klart man må satse litt og gå inn med personlige midler når man starter opp. Første gangen mannen minåpnet en regning i postkassa på 500.000 kroner holdt han på å svime av!

«Hvordan i all verden skal du klare dette?», utbrøt han. Da ble vi enige om at jeg måtte ta inn posten selv fremover, ler hun.

Årene frem mot i dag har bydd på en rekke utfordringer. Blant annet drev hun, som flere andre, butikken sin fra idrettshallen i andre etasje i en periode i år 2000 mens lokalene ble pusset opp.

– Det jeg liker, det bobler jeg for! Og dukker det opp problemer, så setter jeg meg ikke ned og griner. Jeg tenker heller «hva gjør vi nå?». Det gule lyset oppe i idrettshallen gjorde at alle klærne så forferdelige ut. Men vi kom oss gjennom det også, og det ble veldig bra da vi kom ned igjen, minnes hun lattermildt.

Mannen døde av hjerneslag - Anne Grete ga seg ikke.

Noen av utfordringene har riktignok blitt tøffere enn hun hadde sett for seg. I 2019 ble mannen hennes gjennom over tjue år akutt syk med hjerneslag. Det ble en tid preget av alvor og sorg for Anne Grete. Hun blir umiddelbart blank i øynene når hun snakker om ektemannen. – Fred fikk hjerneslag i november, og i mars kom koronaen. Han døde syv måneder senere. Da han døde var det tre måneder siden jeg hadde fått besøke ham, for det var besøksforbud på helsehuset, forteller hun. Gråten sitter i halsen hennes mens hun forteller hvordan hun fikk en telefon fra helsehuset en fredag morgen mens hun var i ferd med å åpne gitteret på butikken.

– Da sa de bare at «du må komme inn, han Fred døde i natt».

– Hvordan kommer man seg gjennom det da?

– Man må være sterk, supersterk, svarer hun kontant og legger til:

– Jeg uttrykte bekymring for korona til mannen min, og spurte hvordan han trodde dette skulle gå. Han svarte bare kjekt at «du klarer deg, vet du!».

Live-sendinger reddet koronastengt butikk

Og det fikk Fred rett i. Da pandemien sørget for at butikker og kjøpesentre måtte stenge dørene, ble Anne Grete nødt til å permittere de ansatte. Samtidig som hun selv stod i en dyp krise med mannens sykdom, ble hun nødt til å holde fokuset og tenke ut løsninger for Filiokus.

– Da begynte vi med live-sendinger. Og vi stod i butikken her med munnbind og leverte varene til kundene gjennom gitteret. Vi fant løsninger, og vi solgte bra, sier hun og legger til:

– Det var nok den tøffeste perioden i livet mitt. Det rører meg veldig å snakke om det.

Live-sendingene har Anne Grete og jentene fortsatt med. Hver fredag holder de sending på Instagram, der de viser frem nyheter og gir følgerne sine eksklusive tilbud.

Følg Filiokus på Instagram her, og få med deg neste live-sending fra Anne Grete og jentene.

Merkeklær til alle barn

Hos Filiokus bugner det av klær til barn i alle farger og fasonger, og listen over de ulike merkene som føres er lang. Her finner du merker som Kivat, Kattnakken, MarMar, Ralph Lauren, Gant, Levis, Lee, Lyle & Scott, Juicy Couture - og alt i mellom. Størrelsene går helt fra prematur baby og opp til ung voksen. Spesielt vil Anne Grete trekke frem at hun har klær til gutter opp til 20 år.

– Det er mange som ikke vet det faktisk, men det har vi! Ellers har vi mye festklær, konfirmantdresser, festdrakter og andre sesongantrekk, smiler den aktive 60-åringen.

Tove Larsen og Kristiane Ramdahl er blant Filiokus sine faste kunder. I dag er mor og datter innom sammen med Emma Fresh (snart 5), for å finne klær til bursdagsbarnet.

– Jeg handlet her til Kristiane da hun var liten, og nå handler vi til barnebarnet mitt, smiler mormor Tove.

Kristiane nikker og trekker frem at hun foretrekker å handle i fysisk butikk fremfor på nettet. Mange av klærne her finner man bare hos Filiokus, med mindre man vil handle på nett. Jeg liker best å kunne kjenne på klærne før jeg kjøper, sier hun.

Alle plaggene er valgt ut personlig

Siden hun har friheten som følger av å drive butikken selvstendig, er også alle klærne ibutikken valgt ut av henne personlig.

– Jeg reiser mye på messer i både innland og utland for å gjøre innkjøp til butikken. Alle klærne som kommer hit har jeg sett i virkeligheten, kjent på og holdt i. Det er utrolig viktig for meg, jeg vil kun ha kvalitet i butikken min. Jeg gjør aldri innkjøp på nett, jeg må kjenne på klærne, sier hun.

I den siste tiden har hun eksperimentert litt med å ta inn dameklær, noe hun antakeligvis vil fortsette med.

– Vi har tatt inn dameklær iblant, og det blir som regel revet vekk, smiler hun og viser frem en stilig regnponcho til dame fra det velkjente merket Kattnakken.

Får frysninger over hele kroppen

Anne Grete kan se tilbake på en karriere full av prøvelser og mestring under Østfoldhallenes tak. Hun roser Østfoldhallene for å være et supert senter å drive butikk. I fjor fylte hun 60 år, og hun har ingen planer om å gi seg riktig enda.

– Nå feirer du 25 år med Filiokus. Hvordan føles det?

– Jeg kjenner på en stor glede, og får frysninger over hele kroppen. Det er noe galskap i meg som gjør at jeg ikke gir meg. Jeg brenner veldig for det jeg driver med.

– Ville du gjort det igjen?

– Ja, det ville jeg.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo