Det er lidenskapen vår

forelsket par som holder roser
mann som ler
bli dame
to som ser på hverandre

Espen og Heidi Mossige møttes da de utdannet seg til et yrkesliv i varehandelen. I dag leder de hver sin butikk på Østfoldhallene -noe de har gjort i en årrekke

I solskinnet utenfor det som har vært hjemmet deres i over 30 år står Espen og Heidi Mossige og mimrer over et langt arbeidsliv et steinkast unna.

Historien om ekteparet starter i Oslo tilbake i 1989. Da møtes de som studenter på Varehandelens Høyskole. Heidi er født og oppvokst i Fredrikstad, mens Espen kom til Oslo fra Klepp i Rogaland.

– Jeg er veldig hjemmekjær i Fredrikstad. Dermed ga jeg beskjed til Espen om at skal du ha meg må du bli med til Østfold, sier Heidi og ser bort på mannen.

574 meter

Dermed ble det østfoldinger av begge. Tilnærmet samtidig som studiene i Oslo var fullført, åpnet Østfoldhallene for første gang.

Heidi fikk jobb som assisterende butikksjef hos Dressmann, og Espen på det som den gang het Arenamat. Et halvår senere rykket Heidi opp til butikksjef, og over 30 år senere har 57-åringen fremdeles den samme jobben.

En gåtur på nøyaktig 574 meter unna hjemmet på Rolvsøy er Espen Mossige ankommet Meny-butikken på Østfoldhallene. Han er ikledd den marineblå uniformsskjorten med den karakteristiske røde Meny-logoen på brystet. Her har han vært siden 2012.

Arbeidsuke på ungdomsskolen

Før dette jobbet Espen i mange år på Ørebekk, etter sin første jobb på Østfoldhallene i 1990.

At det nettopp ble en karriere innenfor varehandelen er ingen tilfeldighet for 56-åringen fra Rogaland.

Under en arbeidsuke på ungdomsskolen hadde nemlig Espen arbeidsuke hos en lokal kjøpmann på Klepp.

– Jeg husker at han var veldig gira på at jeg burde satse denne veien, og velge høyskolen i Oslo. Kanskje han så at jeg hadde en eller annen form for talent for å drive butikk, sier Espen og ler.

– Helt ekstremt

Etter arbeidsuka var fullført fortsatte Espen å jobbe hos den lokale kjøpmannen. Noe av det Espen husker aller best er onsdagene. Da var det fast innlevering av tipping mellom 14.30 og 17.00.

– Jeg tror han var den eneste som hadde tipping i hele Klepp kommune. Det var stinn brakke. Helt ekstremt, minnes Espen.

Kontakten med den lokale kjøpmannen varte også inn i studietiden for Espen. Faktisk støttet kjøpmannen på Klepp Espen økonomisk det første halvåret på Varehandelens høyskole i Oslo.

For dårlige karakterer

For kona Heidi sin del var planen i utgangspunktet å bli sykepleier. Ikke butikksjef.

– Jeg kom ikke inn på den helselinjen jeg ønsket meg fordi jeg hadde for dårlige karakterer. Søsteren min hadde søkt seg til Varehandelens høyskole og linjen for tekstil. Da fristet det å bli med henne, og da søkte jeg meg inn på dagligvarelinja, forteller Heidi.

Likevel ble det tekstilbransjen hun skulle gjøre karriere i da hun kom tilbake til Østfold og skulle starte arbeidskarrieren.

– Kunne skrevet en hel bok

I Dressmann-butikken på Østfoldhallene var det inntil nylig fire ansatte som jobbet sammen i 25 år.

– Vi kunne skrevet en hel bok om alt vi opplevde sammen på jobb, forteller Heidi.

Etter over 30 år i samme butikk er det mange morsomme historier som har lagt seg på minnet til butikksjefen.

– Jeg husker jeg kledde opp hele staben til Cirkus Merano med smokinger. Det var morsomt. Nylig gjorde vi det samme med Lisleby musikkorps.

– Buksa sprakk

Gjennom årene har det også dukket opp andre hendelser som senere har ført til latter og blitt til en god historie for Heidi og de Dressmann-ansatte.

– Jeg har hatt folk innom en lørdag klokken 11.00 som skal i bryllup to timer senere, og hvor dressen ikke passer. Jeg husker en som satt i Rolvsøy kirke og buksa sprakk under vielsen. Jeg fikk kledd han opp på nytt, og han dro videre til bryllupsfest på Hvaler, forteller Heidi.

Faste kunder

Selv om Espen ikke har like lang fartstid på Østfoldhallene som kona, har han jobbet i butikk like lenge.

Faktisk møter han kunder i Meny-butikken i dag som har fulgt han siden han jobbet på Ørebekk.

– Mange handler fast hver uke, noen også til faste tidspunkter. Dermed blir man kjent med mange av kundene og kan snakke med dem om mer enn bare prisen på melk og brød.

– En halvtime lenger

Kundene til Espen betyr mye for ham. Spesielt de enslige på handletur tar han seg ekstra godt av.

– Jeg jobber heller en halvtime lenger for å kunne snakke med de som har behov for det, enn å avfeie dem. Det har en verdi både for dem og meg, sier han.

Hytte og barnebarn

Når de ikke er på jobb på Østfoldhallene tilbringer ekteparet Mossige mye tid på hytta på Foten, i tillegg til å være besteforeldre for barnebarnet på fire år.

– Vi koser oss spesielt på hytta. Der senker vi skuldrene og kan slappe av. For oss som jobber annenhver lørdag er det perfekt med hytte i nærheten, som gjør reiseveien kort, sier Espen.

Likevel snakker de mye om det som skjer på Østfoldhallene, og som ansvarlige for hver sin butikk hender det jevnlig at de bruker hverandre som sparringspartnere for å løse ulike utfordringer på jobb.

– Det går nok ikke en dag uten at vi snakker om jobb hjemme. Det er lidenskapen vår, sier de to samstemt.

Aktuelle tilbud

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo