Båltur i frisk vinterluft

I klart og kaldt vintervær er det også godt å være ute!
Kle på deg godt med klær, ta gjerne med litt ekstra klær i sekken om du blir sittende stille og pakk for en koselig båltur! Man trenger ikke dra så langt. Finn et koselig skogholt, fjellknaus eller kanskje bare rigg deg til på verandaen. Poenget er å være ute og ha en fin stund borte fra styr, støy og plikter.
Skal man være i egen hage eller ute på hytta er det koselig med en bålpanne. Til bålpannene er det også mye utstyr som feks. stekehelle, kaffekanne til å henge opp, gryter, popcornkurv og gnistfangere.
Hvis du heller vil gå en tur og finne en plass for bål og mat så husk å kle deg godt med ull, fleece og kanskje dun. Blir det varmt å gå med mye klær så ta heller med deg ekstra tøy til å sitte rolig i. En tynn dunjakke er kjekk å ha under vindjakka og den tar liten plass i sekken!
Barn på tur har ikke så høye krav som oss voksne, de kan finne en spennende plass bare noen minutter borte fra hjemmet ;)
På bålet kan du lage mye forskjellig mat, eller du kan ha med noe varmt på termos. Uansett hva du tar med deg så forbered det du kan hjemme med kutting, blanding og pakking, det kan bli kaldt på hendene å gjøre alt dette ute.
Her er to oppskrifter fra matprat.no som er enkle triks for en båltur!
PINNEBRØD MED SJOKOLADE OG NØTTER (4 porsjoner)
Oppskrift fra matprat.no
- 500 g hvetemel
- 2 ts bakepulver
- 1 dl sukker
- 1 ts salt
- 1 dl nøytral olje
- 2 dl lunkent vann
- 200 g sjokolade
- 200 g hasselnøtter eller mandler
Bland det tørre. Spe med vann og olje til du får en smidig deig. Grovhakk sjokolade og nøtter og elt det godt inn i deigen. Del deigen i fire emner. Trill til pølser i passende lengder. Tvinn dem rundt en pinne og stek på bål eller grill til de er gylne og deigen slipper pinnen.
PULL APARTBRØD MED PEPPERONI (6 porsjoner)
Oppskrift fra matprat.no
- 1 stk grovt brød
- 200 g halvfet hvitost
- 50 g pepperonipølse i skiver
- 100 g smør
- 1 båt hvitløk
- 1 håndfull friske urter
Finhakk urter og hvitløk. Bland smør, hvitløk og urter godt sammen. Del brødet i skiver nesten helt gjennom, men la det henge sammen i bunnen. Skjær osten i skiver med en ostehøvel. Fyll brødet med urtesmøret, pepperonien og osten. Pakk inn brødet i et dobbelt lag aluminiumsfolie. Grill på indirekte varme i 15 minutter eller til smøret og osten har smeltet.
En siste ting du bør ta med i sekken er en hodelykt. Det blir fortsatt tidlig mørkt. Ved et bål kan du bli litt lurt av hvor mørkt det blir rundt deg.
Ta med en lykt så får du sett godt over plassen når du drar og du får en fin gåtur hjem igjen :)