Det første møtet med arbeidslivet!

tre mennesker går i gangen på ØStfoldhallene
OPPFORDRING: F.v.: Camilla Furuhovde Næss, Erik Friis og Martine Vignes anbefaler alle unge som i dag er på jakt etter jobb, enten det er hos Østfoldhallene eller andre steder, å bare kaste seg ut i det.
gutt på jernia
jente på Jernia holder maling
gutt og jente på jernia holder flagg
Erik Friis ble positivt overrasket over hva jobben på Jernia innebar etter at han startet i jobben. Å jobbe på Jernia er en variert jobb. Etter over 16 år i samme butikk er Camilla Furuhovde Næss fremdeles like motivert. Hos Jernia selges det mer enn bare malingsspann og kokkekniver. For eksempel er april og mai høysesong for salg av norske flagg.
SYNERGIER: Å kombinere jobb hos Gullfunn på Østfoldhallene og studere psykologi gir Martine Vignes mulighet til å ta med seg lærdom og erfaringer til og fra begge arenaer. Det er hun svært glad for.

De ansatte som i ung alder startet yrkeskarrieren på Østfoldhallene er ikke i tvil om anbefalingen de har til andre på samme alder.

De fleste av oss husker sin aller første jobb. Disse tidlige erfaringene er med på å forme oss som mennesker, og gir oss verdifull erfaring vi tar med oss videre. Noen forblir i sin første jobb hele livet, mens de aller fleste skal gjennom flere ulike arbeidsforhold.

Av de circa 500 ansatte ved Østfoldhallene finnes det en rekke unge arbeidstakere.

Mange av disse har sine første møter med arbeidslivet i en av senterets mange butikker. Enten det er en jobb ved siden av skolegang og studier, eller større stillinger. Vi tok en prat med tre av dem.

Psykologistudent

En av de som kombinerer jobb på Østfoldhallene med studier, er Martine Vignes fra Kråkerøy.

I tre år har hun vært ansatt hos Gullfunn Østfoldhallene Nå tar hun en bachelorgrad i psykologi i Oslo, samtidig som hun tilbringer kvelder og lørdager ved å selge smykker, klokker og gaveartikler til østfoldinger.

Hos Gullfunn Østfoldhallene møter 22-åringen kunder i mange ulike situasjoner og i livsfaser. Enten det er åtteåringer på jakt etter morsdagsgave, et par som skal kjøpe forlovelses- eller gifteringer, eller enker og enkemenn som ønsker å smelte om gull for å lage minner.

– Man kommer tett på mennesker. Det setter jeg stor pris på, og man blir noe mer enn bare en selger, sier 22-åringen.

Synergier

Som psykologistudent lærer Vignes mye om mennesker i studiet, og dette tar hun også med seg inn i jobben på Østfoldhallene.

– Kombinasjonen gjør at jeg føler meg tryggere på begge arenaer. Det er lærerikt og spennende, og jeg er generelt nysgjerrig på mennesker og hvordan vi kan veilede og hjelpe hverandre, sier hun.

Veteran

En som startet yrkeskarrieren på Østfoldhallene ved siden av skolegang, men som senere er blitt heltidsansatt, er Camilla Furuhovde Næss.

34-åringen har jobbet hos Jernia Østfoldhallene siden 2007, da hun startet i jobben ved siden av skolegangen på videregående.

Opprinnelig var planen mer skolegang, men 16 år senere er hun å anse som en veteran både hos Jernia og på Østfoldhallene.

– Det jeg liker aller best her er alle menneskene jeg møter. Det er for kundene vi står her hver eneste dag. I tillegg setter jeg stor pris på alle de som jobber på senteret, de er utrolig hyggelige og behjelpelige, sier Camilla.

Takker senterkollegaene

Behjelpelige senterkollegaer fikk hun spesielt kjenne på da hun for to år siden skulle ta fagbrev i salgsfaget som privatist.

– Jeg hadde ingen å lene meg på, og måtte huke i tak i noen her som kunne hjelpe meg, forteller hun.

Hjelp fikk hun, enten det var å forklare hvordan ting skulle gjøres, lån av utstyr eller andre tips og råd.

– Hadde det ikke vært for alle de flinke og snille kollegaene rundt på senteret her, hadde jeg nok ikke klart prøven, sier Camilla.

Det aller viktigste

Etter over 16 år på samme arbeidsplass er hun tydelig på hva som har gjort at hun fremdeles tilbringer arbeidsdagene sine på Østfoldhallene:

– Det er en trygg arbeidsplass. Samtidig får jeg hele tiden utfordringer her. I tillegg er menneskene det aller viktigste.

En av Næss sine kollegaer, men som ikke har vært ansatt like lenge som 34-åringen, er Erik Friis.

17-åringen har jobbet som ekstrahjelp hos Jernia ved siden av skolegang på Frederik II videregående skole i om lag åtte måneder.

– Før jeg begynte var jeg usikker på hva jobben innebar. Da jeg fant ut at det handlet mye om å hjelpe kunder, ble jeg veldig glad. Samtidig var det mye å sette seg inn i. Jeg var faktisk ikke klar over at Jernia solgte så mye til hjem og kjøkken, sier unggutten.

En god følelse

Produkter til hjem og kjøkken fikk han selv prøve å selge da han like etter oppstart fikk besøk av en kunde som var på jakt etter bursdagspresang til sin far.

– Sammen med kunden fant jeg ut at en kokkekniv og ny stekepanne kunne være en passende gave. Umiddelbart sa kunden at «dette tror jeg pappa kommer til å like skikkelig godt». Det gav meg en god følelse, sier Erik.

Innstilling fra morfaren

Både Erik, Jernia-kollegaen Camilla og Martine ved Gullfunn har en klar oppfordring til unge som i dag er på jakt etter jobb. Uansett om det er hos Østfoldhallene eller andre steder.

– Du skal ikke være redd for å søke. Du må vise interesse, og det verste svaret man kan få er et nei, sier Martine.

Denne innstillingen har 22-åringen med seg fra sin egen morfar, som tidlig lærte henne å forsøke å se muligheter i det aller meste.

– Han er så positiv. Han sier bestandig at man ikke kan innstille seg på at ting ikke går an. Om man skulle få et nei er heller ikke det noe nederlag, forteller hun om beskjeden fra morfaren.

Garantert også nye venner

Oppfordringen deles av Camilla, som selv er et eksempel på at en deltidsjobb i ung alder kan bli den fremtidige karriereveien.

– Man knytter mange gode kontakter ved å komme seg ut i jobb tidlig. I tillegg mener jeg det er en fordel å være en del av et fellesskap med flere butikker. Det er både mange du kan lære noe av, og du får helt garantert også nye venner.

Produkter

Aktuelle tilbud

Grand Cru servise, med skål, kopper og asjetter

Jernia

-50% på Grand Cru 4pk servise*

* Tilbudet gjelder kun medlemmer av Jernias kundeklubb.

Gjelder 1. april til 28. april

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 20:00
Åpent i dag 10:00 - 20:00